Llançament de mòbils

Diumenge 11 de juliol, a les 19.00 h, a la zona FESMAL.
Vine amb el teu mòbil i alliberat d’aquest artifici diabòlic.

Amb la digitalització de les comunicacions n’hi ha prou amb un programa informàtic (com ara SITEL) i uns clics per vigilar la població. Si el teu mòbil no està apagat i separat de la seua bateria, és tècnicament possible utilitzar-lo com un micròfon d’ambient per escoltar a tu i als altres. La utilització d’aquesta tècnica va ser revelada per primera vegada el 2003, en una investigació de l’FBI sobre uns membres de la màfia italiana.

La principal raó del triomf comercial del telèfon mòbil és que la màquina propagandista del màrqueting va saber recollir i vendre el que aquest món sacrificat a la competició econòmica està destruint: les relacions socials.

El mòbil s’ha convertit en una norma social i, com qualsevol norma, exclou als qui no la respecten i estructura la vida de la societat.

Observem els usuaris de telèfons mòbils, incapaços de moure’s en l’espai, incapaços d’arribar puntuals a una cita o d’esperar deu minuts sense entrar en el pànic de cridar, incapaços d’imaginar com quedar amb algú sense mòbil, incapaços de buscar i trobar algú en un lloc sense el seu aparell.

Ja no és una simple eina, una cosa que vas a buscar quan es necessari sinó que és ella que et va a buscar a tu, i quan siga. En tot moment, i per qualsevol raó pot sonar i modificar els teus plans, interferir en la teua quotidianitat.

Movistar, filial mòbil de Telefónica, antic servei públic espanyol; Vodafone, empresa anglesa, i Orange, filial mòbil i Internet de France Telecom, antic servei públic francès.

Aquestes empreses són emblemàtiques de l’evolució neoliberal de les darreres dècades. Es van folrar primer a l’onada de privatització dels serveis públics dels noranta a Europa i han anat mutant en superdepredadors del gran capital a través d’obertures de mercat, fusions, holdings, joint venture, OPAs i altres paraulotes. Un cop liberalitzat el mercat, aprofiten la seua posició de monopoli compartit per acordar preus alts i així augmentar els seus beneficis. Una hipocresia més del liberalisme que pretén fer-nos creure que la competència juga a favor del client. Així, el 2007, la Comissió Nacional de la Competència va obrir un expedient sancionador contra aquests tres operadors per presumpta concertació de preus.

Igual que MacDonald’s, Coca-Cola o Monsanto, són també empreses exemplars del capitalisme globalitzat i, després de conquerir Europa, envaeixen ara els mercats dels països del Sud. I com si fos casualitat es reprodueixen els mateixos antics imperis colonials en la repartició dels mercats. Així Telefònica (Movistar) és líder a Amèrica Llatina, mentre Orange domina en molts països de l’Àfrica Subsahariana i Vodafone, als països de la Commonwealth (Índia, Austràlia, Àfrica del Sud, etc.).

Segons dades de la comissió europea, si comparem els preus de la telefonia mòbil a Europa el 2008, a servei igual, Espanya era l’estat més car del continent i un dels únics on el preu havia pujat des del 2007. Pel mateix servei, a l’estat espanyol es pagava 36 euros quan a Itàlia es pagava 19 euros i a Holanda 10 euros.

Quan treus el teu mòbil supermolon tot el món al teu voltant entén que tens pasta i una vida social estupenda. Venuts com la nova navalla suïssa, els mòbils es poden utilitzar com a rellotge, despertador, agenda, lector d’mp3, càmera de fotos o vídeo, receptor de televisió, ordinador portàtil, consola de jocs i també de telèfon. Amb aquesta evolució permanent s’aconsegueix sobretot multiplicar l’oferta, i si vols estar a l’última hauràs de comprar un de nou en menys d’un any. Així el nombre total de mòbils quadruplica la població a l’estat espanyol, amb les conseqüències ecològiques que això suposa. Però clar a qui li importa? La irresponsabilitat col·lectiva és una de les característiques més òbvies de la societat de consum de masses.

El 2009, a l’estat espanyol més de la meitat dels contractes de mòbils són amb factures mensuals. I és clar, ja que pagues doncs vas a consumir! Un exemple més de com l’oferta produeix la demanda, de com la llei del mercat i la publicitat produeix una necessitat. T’imagines pagar un cotxe per 1 euro amb l’obligació de comprar cada dia la teua benzina a Repsol? Aquesta tècnica s’assembla a la del camell que regala les primeres dosis fins que estàs enganxat, perquè tornes cada dos per tres pagant car els seus serveis.

El grup BioInitiative va publicar el 2007 un informe respecte als efectes de les ones electromagnètiques en la nostra biologia, recopilant centenars de treballs científics publicats sobre aquest assumpte. El treball d’aquests científics i experts en salut pública independents presenta les proves dels impactes sobre la salut de les ones electromagnètiques de les tecnologies sense fils: GSM i UMTS per a la telefonia, Wi-Fi, WiMax, BlueTooth per a la informàtica, etc.
• Poden causar leucèmia infantil.
• Poden causar tumors cerebrals i neurinoma de l’acústic (un tumor que s’origina al conducte auditiu intern).
• Són un factor de risc per al càncer de mama.
• Són un factor de risc per la malaltia d’Alzheimer.
• Afecten l’activitat elèctrica del cervell.
• Poden danyar l’ADN.
• Poden pertorbar el sistema immunològic i causar reaccions inflamatòries, reaccions al·lèrgiques o canvis en funcions immunològiques normals.

Hi ha proves que els límits actuals d’intensitat de les reglamentacions nacionals i internacionals són perillosos i inadequats. Primer, perquè van ser determinats segons els consells d’experts i enginyers de les empreses de telefonia quan se sabia molts menys del seu impacte sobre la salut. Segon, perquè tenen en compte només els efectes tèrmics de les ones, és a dir, l’escalfament que produeixen sobre els nostres cossos (funcionant a la manera d’un microones). Però ara se sap que a més dels efectes tèrmics, que es relacionen directament amb la intensitat de l’energia de les ones, hi ha també efectes no tèrmics, que tenen a vore amb les seues freqüències, la seua informació i altres característiques, fins i tot a intensitats molt baixes . I finalment, perquè no tenen en compte les possibilitats d’impacte a llarg termini d’una exposició a aquestes ones durant anys o dècades.

A l’estat espanyol, el desembre del 2009, el municipi de Leganés va aprovar una ordenança pionera que limita les emissions de les antenes de telefonia mòbil al nivell de 0,1 microvats per centímetre quadrat, el valor recomanat per la comunitat científica. L’ajuntament pretén així que les emissions siguen 4.000 vegades menors que les de la resta de l’estat.

El coltan és un dels minerals font del tàntal que s’utilitza en la construcció de components de tots els aparells electrònics. En una de les seues zones d’extracció, a l’est del Congo, la lluita pel control del coltan és una de les causes del conflicte armat que pateix aquest país, perquè la seua venda constitueix una font de finançament per a la compra d’armes produïdes per Occident. Podeu imaginar quines poden ser les condicions de treball dels miners africans enmig d’una guerra. Aquesta zona era també l’últim refugi dels grans goril·les de les muntanyes d’Àfrica.

Amb el règim capitalista o les fronteres sembla que no hi ha elecció: el món és així i ens hauríem d’acostumar. Però igual que amb aquests temes, podem qüestionar la imposició del mòbil a les nostres vides, el suposat consens del «progrés» i resistir, crear alternatives.

I ara què fer?
• La primera opció és seguir com abans sense preocupar-te, com a molt tenir una mica de mala consciència…
• La segona opció és qüestionar i racionalitzar una mica el teu ús del mòbil. Necessite fer aquesta trucada o em puc organitzar d’una altra manera? Li molesta la persona amb qui estic si escric un missatge mentre m’està parlant? Per què vaig amb el meu mòbil quan vaig a una cita en comptes de deixar-lo a casa? Podem compartir un mòbil entre diverses persones com es fa amb un cotxe, un ordinador o una pota de cabra?
• La tercera, l’única autènticament revolucionària, pensar com deia Ulrike Meinhof que «o ets part del problema o ets part de la solució» i destruir el teu mòbil en una violenta i alliberadora acció directa contra el capital, la societat de l’espectacle, l’imperi i tota la resta. Aprofitar aquest valent salt qualitatiu per a desenvolupar una subjectivitat col·lectiva radical, altres maneres de relacionar-se, comunicar-se, organitzar-se…

Extret de Quema tu móvil


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s